Antal medlemmar 192
Antal besök 1:a sidan 216825
Antal besökta sidor 3202845
Fredagen den 5/1 2018 vann donRollo 23-snabbisen :)
Läs mer -->
Välkommen till Sveriges coolaste pokerplace :)
         
  
STATISTIK: Antal visningar: 2944 st. Antal unika visningar: 2803 st.
Morsning :)

Är djupstackturrar bra turrar?

Nja, det kan man egentligen undra. Inte minst på SvS så har djupstack-turrarna brett ut sig både kors och tvärs och "alla" fiskar jublar i kapp.

Men finns det egentligen fog för detta jublade? Vem tjänar egentligen på att en turre är djup-stackad? Låts oss bena ur begreppen lite:

Det finns en gammal grundregel inom poker som alltid kommer att vara sann. Nämligen att "man tjänar mest på att spela motsatt mot vad merparten av övriga gör". Detta innebär kort och gott att spelar alla andra tight så ska man spela löst. Spelar alla andra löst ska man själv spela tight.

Detta är ju inget konstigt egentligen. Bombar alla som fasiken så är det bara att ta det lugnt och invänta raketerna. När dessa Rocket Fucking Pockets äntligen kommer så får du utan tvekan rikligt grymt bra betalt mot någon obetänksam "bombare". Omvänt, foldar alla som Dan Glimne så är det busenkelt att stjäla potter genom att bara betta på, skjuta från höften helt enkelt.

Ok, men vad gör då Mr Random Fisk när han spelar en djupstack? Jo, han foldar. Anledningen är enkel. Han har så mycket startmarker att han ser det som vansinne att skjuta med tveksamma händer. Så därför foldar han, och foldar... Och problemet uppstår när tillräckligt många tänker som Mr Random Fisk, dvs foldar. För då foldas det, och det foldas och under tiden som alla foldar, vad händer då? Jo, tiden går och mörkarna ökar. Och vad händer då? Jo, vips blir alla mer eller mindre shortstack på en och samma gång.

Tror ni jag hittar på? Spela en djupstack-turre nån gång. Första timmen åker i princip ingen. Alla bara foldar. Andra timmen åker några. Hux flux är det timme 3 och mörkarna är 700/350 och genomsnittstacken är 5000 marker... Vafan hände liksom... Det är ju för fakk sake en djupstack, jag kan inte vara short. unisont tänkande... Och då plötsligt blir det action utav bara helsefyr runt bordet. Hmmm, nästan mer action än vad det är i en medelstack-turre, fast då en timme tidigare.

Så det enda som EGENTLIGEN skiljer en djupstack-turre från en medel-turre är att fiskarna åker en timme senare eller två... Fast man kan ju såklart se detta som "Value for money". Pyntar man en hundring för en turre så kostar det bara 33 kr/tim om man är med i tre timmar jämfört med 66 kr/tim om man bara får spela 1.5 timme. Och detta kan ju såklart vara värdefullt för Mr Random Fisk.

Men om man nu inte vill BETALA för att spela poker, utan faktiskt vinna. Finns det då någon optimal spelstil just när det gäller djupstack-turrar jämfört med vanliga medel-turrar? Nja, just när man snackar djupstack och man vet all de flesta foldar för det mesta så är ju det instinktiva svaret att bomba på. Men riktigt så enkelt är det inte. För det finns ett inbyggt problem i deepstack-turrar som kanske inte många tänker på.

Men innan jag kommer till detta "problem" så låt oss först slå fast några axion:

Axiom 1) Som shortstack är alla par + två höga kort + Ax + suited connectors bra kort. In med degen bara.

Axiom 2) Som medelstack minskar rangen av bra kort betydligt. Suited connectors är rent kassa. Låga par är kassa. Två höga kort är kassa. Kvar finns egentligen bara "Rocket Fucking Pockets" + "King Shit Cowboys" och kanske kanske "Amazing Graces", dvs AA, KK och QQ. Plus kanske aven AKo och AKs. Men som sagt ett ganska smalt range.

Axiom 3) Som djupstack är egentligen alla kort bra kort. Du har råd att losa en pott eller två så korten spelar egentligen mindre roll. Här finns helt enkelt utrymme för att spela spelaren som det så vackert heter :)

Men vad är då problemet? Jo, i en djupstack-turre så finns det väldigt sällan shortstackar. Eftersom "alla" foldar och mörkarna ökar relativt långsamt så finns det inte särskilt många traditionella shortstackar. Djupstackar kan det såklart finnas, men som i alla turrar är dom i en minoritet. Kvar finns bara en stor mängd medel-stackar som egentligen helst spelar AA, KK eller kanske QQ. Problemet med att vara lös och skjuta från höften är då att du väldigt sällan får syn, men de gånger du får syn så är det garanterat av en RIKTIGT bra hand.

Jämför detta med att vara lös och superaggro i en turre med medelstack som startstack. Då får man ofta syn av en random hand och efter floppen är det flipp eller flopp om vem som har bäst hand.

Ska man dra några slutsatser så är det att den bästa spelstilen i en deepstack är att spela "small-ball", dvs skjuta smått så fort tillfälle ges, men vika så fort man får omslag. För får man omslag är man garanterat slagen. Med denna spelstil dubblar man inte i parti och minut men stacken ökar förhoppningsvis i en jämn ström.

I en normalstack-turre är det svårt att spela "small-ball" eftersom markerna inte räcker till för det. Några förlorade halvpotts-bet och vips är man sjukt short och måste ställa med any two...

Men jag är kluven till "fenomenet" djupstackturrar på nätet. Jag tycker helt enkelt att vissa dimensioner av spelet försvinner. Som ex att sätta press på halvstora stackar. Och så tar dessa turrar helt enkelt för lång tid. Genom dubblad startstack så tar turren av naturliga skäl längre tid att spela. Och detta medför ofta att deltagarantalet minskar och plötsligt är kanske turren inte sådär EV+ längre. Ta bara 200+20 klockan 18.00 som jag spelade mycket förr i tiden. Då var det alltid med omkring 90-100 pers med ett förstapris på över 5k. Sedan blev det en djupstackturre och deltagarantalet sjönk till mellan 40-50 pers med såklart halverat förstapris då. Jag spelar helst inte turrar som ger mindre än 30 gånger pengarna och då krävs det +100 deltagare vilket djupstackturrar nästan aldrig har, åtminstone inte på SvS.

Så jag tror att SvS skjuter sig själva lite i foten genom att göra om nästan alla spelbara turrar till deepstack. Folk flyr helt enkelt. Vem fan vill sitta 4 timmar och spela en turre. 3 timmar innan man når ITM... Detta är Ok för viktiga turrar som SM, Söndagspotten m.m men absolut inte Ok för "vardagsturrar". Och man får heller inte glömma bort att deepstackturrar lockar helt andra spelare än turrar med medelstack. Med medelstack hittar man skottvilliga gamblers. I deepstackturrar är dessa cowboys sällsynta. Deepstackturrar flockas av gnetiga turrespecialister som hellre foldar än gamblar.

Och Mr Random Fisk som tycker det är helt "underbart" med deepstack. Tänk om - du vinner inte mer än du brukar - det tar bara längre tid innan du åker ut :)

En annan aspekt av deepstackturrar är att det krävs bättre kort för att vinna en showdown än i en normal turre. Inte så konstigt egentligen. För är rangen för att syna smalare så betyder det per automatik att det också krävs bättre kort för att vinna en showdown. Möter man gamblers så kan ett feset andrapar räcka långt :)

Så avslutningsvis så kan man säga att small-ball passar bäst i en deepstack, men att denna turneringsform egentligen inte passar för vardagsturrar. Och Mr Random Fisk är lika long gone som alltid. Hans "value for money" dubblas dock vilket kanske får anses som positivt :)

Ha det gött.

/donRollo
 Det finns 3 kommentarer till denna Kronika. Visar sidan 1 av 1   
Äntligen en som har samma åsikt som mig. Folk som är singel, utan barn kan såklart sitta och spela deepstack (och helst långsam struktur med) i veckorna. Jag kan inte börja spela förrän kl 21 och djupingen som startar då håller ju på till 01.30-02.00 ungefär. Lite jobbigt att masa sig upp kl 05.30 då.Precis som du säger så droppar folk av och förstaprisen rasar. Inget jag gillar.
[ANMÄL] Skriven av Storfrans den 2010-09-25 klockan 11:13:12
Tjena.

Egentligen är det rätt kontroversiellt att såga deepstackturrar. För när jag brukar nämna detta i chatten på SvS så får jag ofta höra kommenterar typ "jävla lotto-fisk" :) Och så påstår idioten att hade alla turrar varit deep så hade tammefan han gått plus på turrepoker :) Konstigt... Om det blir deep så går plötsligt ALLA plus :) är det inte fortfarande bara 10% ITM?

Nä, deep-turrar är defintivt överskattade. Och man startar faktiskt med 75 stora mörkar i en normalturre. Det är väl egentligen inte så pjåkigt?
[ANMÄL] Editerad av donRollo den 2010-09-25 klockan 22:35:25
Det där med lotto-fisk är rätt kul faktiskt. Jag har vid flera tillfällen på SS pokerforum nämnt att det borde finnas t o m snabbisturrar på bästa startid (ca kl 21) och då brukar det heta att "ni lottospelare kan spela era turrar när andra inte är inloggade" ungefär.

Nästan alla tror att det är tur när man vinner en snabbisturre och det är ju delvis sant. Behärskar man push/fold-spelet så är man en vinnare på årsbasis, däremot så kan man ju säga att i just den här turren har man haft tur. Sannolikt har man ju vunnit de flesta coinflips som man varit involverad i och då är det ju tur enligt vissa. Man glömmer dock att i nio av tio turrar åker man ut med huvudet före...
[ANMÄL] Skriven av Storfrans den 2010-09-26 klockan 9:40:53
  <<    <    1    >    >>  
 Tyvärr, du måste vara inloggad för att kunna kommentera en Kronika.